SundayPR Magazine | The Story of Autism
1366
post-template-default,single,single-post,postid-1366,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1400,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-1.0,qode-theme-sundaypr magazine,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

The Story of Autism

Povestea Alexandrei și a The Story of Autism

Mamă a unui băiețel cu autism, Alexandra vrea să îi ajute deopotrivă pe părinți și pe copiii cu nevoi speciale să se dezvolte și să se integreze. În “căsuța”ei, cum îi place să îi spună centrului The Story of Autism, Alexandra Dreghiciu folosește terapii moderne, care fac furori în Asia și în Statele Unite. Mizează pe voluntariat, interacțiunea copiiilor tipici cu cei cu autism și pe… joacă.  Și pare să îi reușească de minune! Mai mult, Alexandra a pregatit un program de after school special, care imbina arta cu stiintele exacte. 

O misiune pe cât de dificilă, pe atât de minunată ți-ai asumat.  Nu îți e teamă?

Ușor nu e! Financiar, este o misiune grea. Uman, la fel! Însă, crede-mă, merită tot efortul când seara primesc mesaje de la mămici care  îmi mulțumesc sau când văd că cei mici evoluează și reușesc să se dezvolte frumos. Asta îmi dă curaj să merg mai departe și să cred că putem schimba ceva în societatea noastră atât la nivel de mentalitate cât și la nivel de implicare.

“Căsuța”ta, așa cum îți place să o numești, oferă un loc de terapie diferit de ce se întâmplă în alte locuri din București pentru copiii cu nevoi speciale. Ce are atât de particular The Story of Autism?

Suflet și dedicare! Recomand în mod special socializarea cu alți copii, dar să fie tipici. De ce? Pentru că în aceste situații copiii cu nevoi speciale copiază foarte mult, iar șansele de recuperare cresc. Jocurile de rol sau jocurile imitație sunt cele mai bune terapii, pe lângă terapia ocupațională, kinetoterapia, logopedia și altele. Dar cea mai bună terapie este joaca în familie, alături de cei dragi…. e o terapie care nu dă greș niciodată.  De multe ori un copil tipic poate să ajute mai mult decât 10 terapeuți, energia acelui copil nu o regăsim niciodată într-un adult. Copiii văd lumea cu alți ochi, ei știu cel mai bine să se joace, ei știu să fie prezenți. Copilul cu nevoi speciale vede lucrul asta și caută să interacționeze. Acum pregătim un program de after school foarte antrenant pentru toti micutii care ne trec pragul.

Care e totuși, povestea din spatele poveștii acestui Centru?

Totul a pornit dintr-o pasiune, dar și din dorința mea de a-i ajuta pe cei cu probleme. În viața mea a venit și puiul meu care are autism și asta m-a ajutat enorm să-mi găsesc calea. Îmi doresc că împreună cu echipa mea să-i ajutăm și pe ceilalți să-și găsească, la rândul lor, drumul.  The story of autism a început de la o simplă pagină pe Facebook, unde încercam să le învăț pe mămici cum să-și facă materiale singure din obiectele de prin casă, apoi mi-am făcut curaj și am deschis Centrul. Mi-am dorit dintotdeauna să ajut copii, am simțit că asta e, într-un fel, menirea mea.  Căsuța noastră, cum îmi place să îi spun Centrului, a avut nevoie de renovări majore. Am muncit mult, dar cu mult suflet, și ajutată de voluntari minunați.

Crezi că vei reuși să convingi părinții să își aducă copii normali să facă voluntariat în Centru?

Cu siguranță! Avem mulți părinți care abia așteaptă să le arate copiilor ce înseamnă civism și implicare. Iar cei mici, după ce vin voluntari în Centru, povestesc la școală. Acum încerc să organizez un program, împreună cu școlile din Sectorul 1, care să îi aducă pe elevi în Căsuța noastră ca și voluntari.

Care sunt activitățile de zi cu zi pe care le oferiți la Centru?

Avem în principal activități de grup (arte- la arte avem un băiat special cu idei multe și cu un talent aparte, inclusiv la copii, muzică în mai multe stiluri și diferite instrumente- pian , handpan- la fel o echipă minunată, oameni speciali și cu o energie aparte, copiii au nevoie de oameni speciali, la fel că și ei). Facem terapie ocupațională, logopedie, kinetoterapie, avem și un program special dedicat adulților. Pentru că au nevoie de suport la fel de mult că și copiii lor. Eu nu cred în ABA. Noi la Centru încercăm la terapiile de grup să lucrăm cu toți copiii, mixam copii tipici cu cei cu nevoie speciale, nu facem diferențe și îi ajutăm să se integreze. Iar acum suntem în căutare de copii voluntari pentru proiectul nostru “make a friend”. Pregătim acum și un program de After School pentru copiii cu nevoie speciale.

Ce ai vrea să știe oamenii despre The Story of Autism?

Că suntem 100% implicați și dedicați. Și că facem, întreagă echipa, asta din pasiune și dorința de a face bine. Ca avem un program de after school foarte tare! Si ca ii asteptam pe toti copii sa ni se alature in acest after school. Parintii ne pot găsi pe https://www.facebook.com/thestoryofautism/?ref=br_rs.

No Comments

Post A Comment